Dezvoltare Personala

Va invit sa va imaginati pentru o clipa ca sunteti copii si acordati atentie sentimentelor care va invadeaza cand auziti urmatoarele afirmatii:

  • Mihai mananca asa frumos! N-o sa-l vezi niciodata mancand cu mana.
  • Cum ai putut sa-ti lasi tema pe ultimul moment?! Fratele tau isi termina mereu temele la timp.
  • De ce nu ai grija cum arati, asa cum face sora ta?! Ea are mereu o tinuta impecabila si este tare ingrijita.
  • De ce nu faci si tu ca fratele tau, de ce trebuie sa-ti repet de zeci de ori acelasi lucru?!

Cu siguranta sentimentele de furie si agresivitate isi fac loc in gandul si sufletul tau. Asa ca iti este foarte clar ca folosirea comparatiilor nu iti este de folos. Indiferent de mesajul pe care vrei sa-l transmiti, poti sa-i spui copilului direct, fara sa amintesti de fratele lui. Cuvantul cheie este a descrie. Descrie ce vezi. Sau descrie ce-ti place/ nu-ti place. Sau descrie ce trebuie facut. Este important sa ai in vedere numai problema de comportament a copilului respectiv. Nimic din ceea ce face sau nu face fratele lui nu are legatura cu el.

Rezista impulsului de a face comparatii.

In loc sa compari nefavorabil un copil cu altul („de ce nu-ti strangi hainele,ca fratele tau ?”), vorbeste-i copilului numai de comportamentul care nu-ti place.

  • Descrie ce vezi: „vad tricolul pe pat, pantalonii pe podea si puloverul pe scaun”.
  • Descrie ce simti: „asta ma necajeste”.
  • Descrie ce trebuie facut: „hainele astea murdare trebuie sa stea in cosul de rufe”.

In loc sa compari favorabil fratii intre ei („ esti mult mai ordonat decat fratele tau”), vorbeste numai despre comportamentul care iti place.

  • Descrie ce vezi: „ vad hainele murdare in cosul de rufe”.
  • Descrie ce simti: „ma bucur ca ti-ai pus hainele in cos. Imi place sa vad ordine in casa”.

Sunt parinti care afirma ca folosesc comparatia pentru a-i invata pe copii sa se descurce in viata, doar traim intr-o societate concurentiala, nu?! Dar ce inseamna „sa se descurce singur”? Din punctul meu de vedere, a te descurca de unul singur in viata inseamna a fi in stare sa actionezi conform contextului in care te afli la un moment dat, sa te afirmi, sa-ti exprimi punctele de vedere si strategiile de actiune si sa-ti realizezi cu determinare si pasiune obiectivele. Daca si pentru tine „a se descurca singur” are conotatii asemanatoare, trebuie sa stii ca aceste abilitati se dezvolta si exerseaza cel mai bine intr-un mediu care incurajeaza cooperarea, respectul fata de ceilalti si increderea in sine. Folosirea comparatiilor nu are efecte pozitive pe termen lung. Ganditi-va la companiile care incurajeaza competitia acerba, oamenii devin cu timpul anxiosi, mai suspiciosi, mai ostili, manifesta simptome fizice (dureri de cap, de stomac, de spate…etc) . Asadar, va invit sa faceti din casa voastra un adapost in fata unui asemenea stres!

Psiholog Carmen Vieru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment