Dezvoltare Personala

In cadrul atelierului de consiliere si dezvoltare personala, copiii au lucrat cu plastilina realizand un obiect si povestea acestuia (in realizarea povestii am punctat aspecte cum ar fi: care este rolul lui, ce face?; cu ce se ocupa?; cum l-ar descrie o un prieten, dar o persoana care nu-l place…cum a trecut peste obstacole…..ince fel se potriveste povestea obiectului cu experienta copilului?…etc). Scopul activitatii, fiind acela de a realiza o scurta analiza pornind de la simbol, cu scop clarificator, de resemnificare a unor experienete neplacute traite sau observate si de identificare unor resurse potrivite pentru a-si rezolva conflictele interpersonale si intrapersonale de zi cu zi.

Lucrul creativ cu plastilina a trezit interesul si entuziasmul copiilor de la cel mai mic la cel mai mare, fara exceptie. Copiii si-au manifestat entuziasmul si nerabdarea de a-si modela propriile obiecte.  Lucrul cu plastilina a stimulat creativitatea si imaginatia copiilor, precum si exprimarea individuala a propriei personalitati.

Interventiile si intrebarile mele au avut rolul de a incuraja copiii sa gandeasca optimist, sa-si rezolve problemele ei insisi si sa constientizeze ca orice obstacol ( fie el legat de frici/temerei, de dificultatii scolare sau comportamentale) poate fi trecut daca ai curajul de a actiona. Le-am oferit lor puterea si le-am aratat ca daca-si acorda timp pentru a se gandi la ceea ce-I preocupa, pot gasi o cale de a face fata dificultatilor si de a se descurca in gasirea de solutii fara sa fie nevoie sa-si spuna:”nu stiu”, ”e prea greu”.  Am punctat ca fiecare contine in interior toate resursele (incredere, curaj, optimism, creativitate..etc) si tot ce avem de facut este sa le acordam ingrijire, atentie, exercitiu si iubire, asa cum facem, de exemplu, cu o floare.

Va invit si pe dumneavoastra la o portie de joc:

Oamenii de stiinta cred ca motivul pentru care lauda si alte forme de atentie pozitiva intaresc atitudinile copiilor este ca ele stimuleaza in creier producerea neurotransmitatorului dopamina. Dopamina este o substanta care activeaza starile noastre de placere. Atunci cand laudati copilul, aprobarea induce productia de dopamina in creier, copilul simtind placere, tot asa cum simtiti si voi atunci cand primiti un compliment sincer. Totusi, trebuie sa aveti grija ca odata cu lauda, ca si cu multe alte lucruri, copiii pot ajunge sa exagereze. In cazul in care parintii isi lauda copiii in tot ceea ce fac, aceasta tehnica puternica isi pierde valoarea. Pe parcursul Jocului Special, trebuie sa laudati anumite afirmatii, com­portamente si sentimente care simtiti ca vor incuraja dezvoltarea afectiva a copilului si capacitatea acestuia de a face fata si de a depasi problemele zilnice.

Jocul special

Faceti o lista cu gandurile, trairile si comportamentele pe care vreti sa le incurajati prin intermediul laudei pe parcursul Jocului Special. Este posibil sa revizuiti aceasta lista inaintea fiecarei ore de joaca.

Notati trei ganduri pozitive pe care doriti sa le aiba copilul vostru. Le puteti rosti in timpul jocului, cand vi se iveste ocazia, si apoi sa le reintariti daca acestea se repeta. Nu le rostiti ca pe niste „lectii” care trebuie invatate, ci ca pe niste propozitii obisnuite.

  • __________________________________
  • __________________________________
  • ___________________________________

Notati trei tipuri de comportamente pe care doriti sa le aiba copilul vostru pe parcursul jocului (de exemplu: blandete, atentie, interes pentru ceilalti, rabdare etc.}. Laudati aceste comportamente pe parcursul jocului si, desigur, si cu alte ocazii.

  • __________________________________
  • ___________________________________
  • ___________________________________

Notati trei sentimente pe care doriti sa le vedeti mai des la copilul vostru. incercati sa creati pe parcursul jocului situatii in care aceste sentimente sa apara natural si apoi intariti-le, acordandu-le atentie si laudandu-le.

  • __________________________________
  • ___________________________________
  • __________________________________

Apoi, dupa ce v-ati notat, ganditi-va la o scena din viata reala si, in timp ce jucati Jocul Special, creati un scenariu impreuna cu copilul vostru. Folositi figurine sau marionete pentru a pune piesa in scena. Apoi jucati intr-un rol similar copilului si exprimati-va ganduri, comporta­mente si trairi pe care ati vrea sa le imite si acesta. Va garantez ca veti descoperi multe ganduri si sentimente ale copiilor dumneavostra…Succes! J

In final va invit la un moment de reflectie….

Alegoria broscutelor…

A fost odata un grup de broscute … care voiau sa se ia la intrecere. Telul lor era sa ajunga in varful unui turn foarte inalt. Se adunasera deja multi spectatori, pentru a urmari cursa si pentru a le incuraja pe broscute.

Cursa urma sa inceapa. Totusi, dintre spectatori, nu credea nici unul ca vreuna dintre broscute va reusi sa ajunga in varful turnului. Tot ce se auzea erau exclamatii de genul: „Oh, ce obositor!!! Nu vor reusi niciodata sa ajunga sus!“ Sau: „Nici nu au cum sa reuseasca, turnul este mult prea inalt!“

 Broscutele incepura sa abandoneze … Cu exceptia uneia singure, care se catara vioaie mai departe …
Spectatorii continuau sa strige : „E mult prea obositor! Nu va putea nimeni sa ajunga sus!“
Tot mai multe broscute se resemnau si abandonau… Doar una singura se catara consecvent mai departe. Nu voia cu nici un chip sa abandoneze!

In final renuntasera toate, cu exceptia acelei broscute care, cu o imensa ambitie si rezistenta reusi sa ajunga singura in varful turnului.
Dupa aceea, toate celelalte broscute si toti spectatorii au vrut sa afle cum a reusit broscuta sa ajunga totusi in varf, dupa ce toate celelalte se vazusera nevoite sa abandoneze cursa.

Unul dintre spectatori se duse la broscuta sa o intrebe cum de a reusit sa faca un efort atat de mare si sa ajunga in varful turnului.
Asa s-a aflat ca… broscuta invingatoare era SURDA!!!

 Morala?
Nu asculta niciodata de oamenii care au prostul obicei de a fi intotdeauna negativi si pesimisti… fiindca ei iti rapesc cele mai frumoase dorinte si sperante pe care le porti in suflet!
Gandeste-te mereu la puterea cuvintelor, caci tot ceea ce auzi sau citesti te influenteaza in ceea ce faci!
Prin urmare , FII MEREU… OPTIMIST!
Si, mai ales, fii pur si simplu „SURD“ cand cineva iti spune ca nu-ti poti realiza visurile!

 Carmen Vieru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment